Waarom een groepspraktijk zo heilzaam werkt

Een goede kinesist word je pas door elke dag weer bij te leren. Uiteraard zijn er de opleidingen en bijscholingen, maar het meeste leer je uit de praktijk. Als ik terugkijk op mijn 22 jaar hier bij Therapeutisch Centrum zijn jullie, de patiënten met de dagdagelijks unieke contacten, samen met de fijne collega’s heel belangrijk geweest voor mijn groei als kinesiste.

Zo was het heel aangenaam een bezielende ‘gids’ als Jeannine te ontmoeten in mijn eerste werkjaren. Een lichtend voorbeeld met een scala ervaringen op menselijk en professioneel vlak. Waarvoor ik haar nog altijd heel erg dankbaar ben.

Nu ik zelf wat meer ervaring heb, geniet ik van het enthousiasme van de nieuwe generatie. Ze komen pas van de schoolbanken en dragen nieuwe inzichten mee de praktijk in.  Ze zijn er ook op gebrand veel bij te leren en het is altijd leuk om over een gemeenschappelijke passie te kunnen praten!

Extra boeiend is voor mij de samenwerking tussen osteopaten en kinesitherapeuten. Wanneer is osteopathie en wanneer is kinesitherapie het meest aangewezen? Vaak wordt dit aangegeven door de arts (voor kinesitherapie is er steeds een voorschrift nodig), soms beslist de patiënt zelf maar soms wordt het je ook als therapeut gaandeweg duidelijk dat er beter op een andere manier naar een bepaald probleem gekeken wordt. In een groepspraktijk is de drempel om te verwijzen naar een ‘op dat moment meer geschikte’ collega heel laag. Het is ook mogelijk dat er op zo’n moment beslist wordt om de patiënt samen te behandelen. Bij voorbeeld: iemand komt met nek- en rugblokkades bij de osteopaat. Na enkele behandelingen blijkt dat er ook een stress-gerelateerde factor is. Enkele sessies relaxatietherapie bieden hiervoor een oplossing. Zo worden de oorzaken en de gevolgen van het probleem tegelijk aangepakt.

Om de continuïteit van de zorg te garanderen is het ook heel fijn dat we met zoveel zijn. Zo kunnen we garanderen dat wanneer er iemand op vakantie gaat of uitvalt door ziekte, de zorg voor de patiënten zo goed mogelijk kan doorlopen. Een voorkeur voor een bepaalde therapeut wordt steeds gerespecteerd maar we zijn ervan overtuigd dat, wanneer nodig, elke therapeut uit onze groepspraktijk u persoonlijk en kwalitatief kan verder helpen. Ons secretariaat zorgt voor de afhandeling van de praktische administratie daardoor kunnen we als therapeuten onze volledige aandacht geven aan de patiënten en is het ook zeker gesteld dat er een goed elektronisch dossier van elke patiënt wordt bijgehouden.

We proberen in ons team aandacht te hebben voor alle aspecten van gezondheid. Buiten het fysieke/lichamelijke proberen we ook rekening te houden met o.a. het dagelijks functioneren, de emotionele en sociale aspecten en de weerbaarheid om met moeilijkheden en ziekten om te gaan. Dat is niet alleen voor de patiënten belangrijk.  Voor ons is er ook ruimte om elkaar als collega’s om raad te vragen, te ondersteunen of gewoon eens je hart te luchten wanneer je daar zelf nood aan hebt.

Ik ervaar de groepspraktijk dus buitengewoon voordelig voor de patiënten én voor de therapeuten. Een zeer ‘gezonde’ en vooral, dankzij ons fantastische team, aangename manier van werken voor iedereen.

Leen Moors
01/12/2021

Vorige
Vorige

Je lichaam als goed voornemen

Volgende
Volgende

Met mijn baby naar de osteopaat, wanneer moet dat nu?