Frozen Shoulder

Synoniem: Adhesieve Capsulitis

In de volksmond spreekt men over een ‘stijve schouder’. Ik kan mijn arm niet meer heffen zonder mijn schouder mee te heffen, ik heb pijn in mijn bovenarm, ik kan mijn hand niet meer op mijn rug leggen,… het zijn maar enkele van de vele klachten die we te horen krijgen van patiënten die kampen met een Frozen Shoulder.

Wat is een Frozen Shoulder en hoe vaak komt het voor?

Frozen Shoulder gaat gepaard met stijfheid en pijn het schoudergewricht door ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Het kan 1 tot 3 jaar duren voor een Frozen Shoulder hersteld is.

Frozen Shoulder komt bij ongeveer 3% van de bevolking voor en we zien het vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Drie fasen in het verloop van een Frozen Shoulder:

  1. Freezing fase (bevriezingsfase)
    Je krijgt door irritatie een ontsteking in het gewrichtskapsel in de schouder. Daardoor ontstaat er een verdikking en verkleving van het gewrichtskapsel. Met als gevolg hevige pijn en vermindering van de beweeglijkheid van de schouder. Deze fase kan 6 tot 9 maanden duren.

  2. Frozen fase (de bevroren fase)
    Tijdens deze fase treedt de verstijving van de schouder op de voorgrond, de pijn neemt af. De beweeglijkheid van de schouder is sterk beperkt. Deze fase kan een halfjaar duren maar ook langer.

  3. Thawing fase (de dooi fase)
    De beweeglijkheid van de schouder neemt toe, wat herstel van de schouder mogelijk maakt.

Oorzaken van een Frozen Shoulder

Waarom iemand een Frozen Shoulder ontwikkelt, is nog steeds niet duidelijk. Wat men wel al weet is dat het vaak ontstaat ZONDER ENIGE AANLEIDING = PRIMAIRE FROZEN SHOULDER. Dit komt voor bij onder andere schildklierziekte, reumatoïde artritis, hartziekte, diabetes, longziekte, …

Als er een DUIDELIJKE OORZAAK is, spreken we van een SECUNDAIRE FROZEN SHOULDER. Dit kan optreden na een trauma, botbreuk of na immobilisatie van het schoudergewricht na een operatie,…



Wat kan kinesitherapie doen?

Kinesitherapie bij Frozen Shoulder zal voornamelijk afhangen van wat de patiënt voelt. In de freezing fase, trachten we door ontspanning van spieren, mobilisatie van de schouder en het schouderblad om de pijn te verzachten. Aan de hand van oefeningen trachten we de beweeglijkheid te verbeteren. Dit alles BINNEN de PIJNGRENS van de patiënt.

In de twee volgende fasen bouwen we verder aan de beweeglijkheid, kracht,… zodat herstel kan plaatsvinden.

Zeer belangrijk bij de revalidatie van een Frozen Shoulder is de opvolging van de patiënt door orthopedist, huisarts,... Het kan nodig zijn om een infiltratie te krijgen in de schouder voor een beter verloop van het herstel.

Zelden is er een operatieve ingreep nodig.

Hierbij enkele oefeningen die we doen bij een Frozen Shoulder:

Inge Pauwels
01/10/2022

Vorige
Vorige

De invloed van stress en trauma op het myofasciale systeem

Volgende
Volgende

Ontgiften in het najaar