Een schedelafplatting of plagiocephalie bij baby’s
Om te beginnen moeten we een onderscheid maken tussen een positionele en niet-positionele schedelvervorming.
Niet-positionele plagiocephalie:
Een te vroege vergroeiing van een schedelnaad (craniosynostose) kan leiden tot een afwijkende vorm van de schedel. Dit is een aangeboren aandoening die slechts bij 1 op 2000 kinderen voorkomt.
Positionele plagiocephalie:
De schedelbeenderen van jonge kinderen zijn zacht en de schedelnaden zijn nog niet vergroeid. De vorm van de schedel kan beïnvloed worden door aanhoudende druk en de zwaartekracht. Hierdoor kan er een afplatting van het occiput (achterhoofdsbeen) ontstaan tijdens de zwangerschap, bevalling of postnataal. Dit komt bij 10 op 100 kinderen voor.
Sinds de preventieve maatregelen voor wiegendood zijn geïntroduceerd en zuigelingen enkel te slapen worden gelegd op hun rug, tonen er steeds meer kinderen een afplatting of misvorming van hun hoofdje.
Deze afplatting kan symmetrisch zijn of asymmetrisch. Een asymmetrische vervorming wordt veroorzaakt door een voorkeurshouding van het hoofdje van de baby. Dit betekent dat de baby in ruglig, zijn hoofdje spontaan naar dezelfde zijde zal draaien gedurende driekwart van de tijd. Hierbij zien we vaak ook een asymmetrie in het aangezicht. Oren die niet op dezelfde hoogte staan of een oogje dat dieper ligt.
Behandeling:
Het is erg belangrijk dat de baby zich vrij kan bewegen met zijn hoofd naar beide zijden. Dit is de bouwsteen van de verdere motorische ontwikkeling van een kind. Als osteopaat gaan wij op zoek naar de oorzaak van de bewegingsbeperking. Met zachte technieken worden de schouders, halsspieren, nekwervels,… losgemaakt. Afhankelijk van hoelang het probleem zich al voor doet en reeds invloed heeft op de motorische ontwikkeling, wordt er soms ook samen gewerkt met een kinesitherapeut.
Als de continue druk van de schedel verdwijnt, kan de afplatting geleidelijk aan afnemen. De schedel groeit het eerste levensjaar relatief snel door de druk van de groeiende hersenen van binnenuit. Zo gaat de vervorming uit het aangezicht ook weg. Dit heeft invloed op asymmetrie van de kaakgewrichten, ventilatie van buis van Eustachius, opening van het traankanaal,…
Preventieve maatregelen:
- Spelen op de buik. Laat vanaf de eerste dagen kinderen gedurende korte periodes wakker op zijn buikje liggen. Eventueel kan u met een handdoek een rolletje maken en dit ter ondersteuning onder de oksels leggen. Leg je kindje voor een spiegel of ga zelf mee op de grond liggen. Zo vinden ze het langer leuk.
- Wisselhouding van het hoofdje gedurende de slaap.
- Wissel zo veel mogelijk van houding tijdens voeden, verzorgen, wiegen.
- Draag je baby in een draagzak of draagdoek. Hierdoor is er geen druk op de schedel.
- Oefen al snel met je baby om te rollen van buik naar rug.
Soetkin Exelmans
01/03/2022