Lage rugpijn, een veel voorkomend probleem

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht en wordt ook wel eens lumbago of lumbalgie genoemd. Meer dan 80% van de bevolking krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met rugpijn in het algemeen.

Oorzaak

De oorzaak van lage rugpijn wordt opgedeeld in 2 groepen: aspecifieke en specifieke lage rugpijn: 

1.      Aspecifieke lage rugpijn

Vaak wordt er bij lage rugklachten geen directe, structurele oorzaak gevonden.

Dit wordt dan aspecifieke rugpijn genoemd. Dit zijn meestal klachten van korte duur en ze verbeteren vanzelf binnen de week. 

Bij deze mensen is er op beeldvorming geen overtuigend probleem te zien of iets dat niet overeenkomt met de klachten. De oorzaak ligt dan ook vaak bij het onevenwicht van buik- en rugspieren of een verzwakte ‘core’. Bij lang aangehouden posities of belastende taken, worden deze spieren vermoeid, waardoor deze gaan verkrampen en er pijn optreedt. Mensen die lang aan de bureau of in de zetel zitten of bijvoorbeeld te lang in de tuin werken kunnen dit probleem hebben. Dit soort rugpijn kan vermeden worden door een juiste houding en voldoende beweging tussendoor.

 

2.      Specifieke lage-rug pijn

Bij mensen met specifieke lage rugpijn is er een structureel probleem aanwezig. Er is dus een aanwijsbare oorzaak die al dan niet bevestigd is door medische beeldvorming zoals een discushernia.

Ook bij deze lage rugklachten kan de pijn veroorzaakt worden door een overbelasting ten gevolge van zwakte van de rug. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een foute tiltechniek, het repetitief verkeerd bewegen of het langdurig foutief zitten of staan. Houdingscorrectie, rughygiëne, aanleren van hef-en tiltechnieken en voldoende circulatie zijn hier de oplossing. 

 

Soorten lage rugpijn 

1.      Acute lage rugpijn

Beter bekend als ‘het verschot’ begint met een hevige scheut in de rug en gaat gepaard met opbouwende stijfheid in de rug. Dit kan ook uitstraling naar billen en bovenbenen tot gevolg hebben.

Bij uitstraling die veroorzaakt wordt vanuit de rug spreken we van een hernia. Dit is een uitstulping van de discus (tussenwervelschijf) die tegen de zenuw drukt. Dit kan pijn veroorzaken in de rug, maar het kan ook zijn dat enkel de uitstraling aanwezig is. Uitstralingspijn van een bedrukte zenuw wordt gekenmerkt door meestal in 1 been tintelingen, een voos of dof gevoel, kriebelende beestjes of een branderig gevoel. Het kan ook zijn dat je krachtsverlies hebt in je been en uiteindelijk een ‘drop’ of hangvoet krijgt, waardoor het heffen en afrollen van je voet moeilijk gaat. 

2.      Chronische lage rugpijn

Wanneer rugklachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn, worden de rugklachten chronisch genoemd. Vaak zijn dit dan ook aandoeningen zoals artrose, degeneratie of slijtage van de discussen, vernauwing van het spinaal kanaal, osteoporose, Bechterew, reuma of scoliose. Dit zijn meestal de specifieke lage rugklachten waarbij een structureel probleem wordt gevonden. In alle andere gevallen beginnen de rugklachten acuut, maar blijven deze lang aanslepen, waardoor deze chronisch worden. Vaak is hier verzwakking van buik- en rugspieren en de samenwerking hiervan een probleem.

 

De oplossing voor lage rugklachten 

Uiteraard moet je eerst te weten komen wat de exacte oorzaak van je lage rugpijn is.

De arts of kinesitherapeut zal nagaan of je met aspecifieke of specifieke lage rugpijn te kampen hebt. Bij twijfel zal de arts medische beeldvorming voorschrijven. Bij aanhoudende klachten en veel pijn of ontsteking zal deze ook de juiste medicatie voorschrijven en je doorsturen naar de kinesitherapeut. 

Bij de kinesitherapeut zal je uitgebreid onderzocht worden en afhankelijk van je klacht behandeld worden. Er worden mobilisaties gedaan, oefeningen meegegeven, spieren en gewrichten losgemaakt, houdingscorrecties aangeleerd, hef- en tiltechnieken geoefend en advies gegeven. 

Verder is het belangrijk om je fysieke activiteiten aan te passen aan de toestand van je rug. Dit wil zeggen dat je bij veel pijn je belasting mindert, maar wel licht in beweging blijft. In deze fase staan vooral pijnvermindering en herstel centraal. Bij beterschap van de rugklachten wordt er verwacht dat je je dagelijkse activiteiten en hobby’s weer opneemt. In deze fase train je best ook je spierkorset op, waarbij buik- en rugspieren worden verstevigd.

 

De gouden tip: Beweeg regelmatig, maar vermijd overbelasting!


Tessa Cornelis
01/07/2022

Vorige
Vorige

Osteopathie na een whiplash

Volgende
Volgende

Lymfedrainage